Open Monumentendag 2020

Open Monumentendag Utrecht: Leren & Herwaarderen
Reserveren verplicht

De Open Monumentendag Utrecht zal dit jaar plaats vinden op zaterdag 12 september. Ondanks de vele onzekerheden vooraf zijn we erin geslaagd een interessant en vooral ook veilig programma aan te bieden. De dag zal er wel anders uitzien dan andere jaren; zo zullen monumenten alleen bezocht kunnen worden via een reserveringssysteem.
Ruim 40 monumenten zullen tussen 10.00 en 17.00 uur te bezoeken zijn. Het thema van de Open Monumentendag is ‘Leren & Herwaarderen’. Veel aandacht is er dit jaar voor de stadssingel, die in de jaren 1970 deels werd gedempt, maar begin september weer rond zal zijn. Monumenten langs het water vertellen het verhaal van de singel door de eeuwen heen: van de bolwerken Sonnenborgh en Manenburg, tot de Stadsschouwburg en de voormalige gevangenis Wolvenplein.
Herwaardering is er ook voor de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Veel van de Utrechtse forten stonden decennialang leeg totdat herbestemming leidde tot restauratie en hergebruik. Op Open Monumentendag is een fietsroute langs negen forten uitgezet waarvan er zes te bezoeken zijn.
Opvallende monumenten in de stad zijn ook het onlangs geopende Post Utrecht – de bibliotheek in het voormalige postkantoor op de Neude – en de panden van de voormalige Rijks Veeartsenijschool, zoals het Anatomiegebouw en de Paardenkathedraal.
Het complete programma en de reserveringsopties zijn te vinden op de website: www.openmonumentendagutrecht.nl of in de speciale Monumentenkrant die vanaf 3 september in de stad wordt verspreid.