De Utrechtse Maatschappij tot Stadsherstel N.V. (UMS) is in 1985 opgericht voor restauratie en behoud van monumenten in de stad en provincie Utrecht. In de jaren 1940 tot 1980 was in Nederland een grote achterstand in het onderhoud van monumenten ontstaan. Oude architectuur werd in die tijd minder gewaardeerd dan nu; in binnensteden is veel moois gesloopt. In de jaren ’80 ontstond hernieuwde interesse om te wonen of werken in historisch erfgoed. In de afgelopen drie decennia is een groot deel van de achterstand in onderhoud ingelopen door een combinatie van private en publieke investeringen. Wij investeren graag in monumenten en locaties die een nieuwe bestemming nodig hebben.

UMS heeft een portefeuille opgebouwd van 219 woningen en 44 bedrijfsruimten in Rijks- en gemeentelijke monumenten. Bedrijfsruimten worden verhuurd tegen marktprijzen. De meeste woningen worden verhuurd in de sociale sector; voor sommige is dit niet mogelijk vanwege de hoge aankoop- en restauratiekosten. UMS probeert een optimaal restauratieniveau te bereiken en tegelijkertijd voor gebruikers en bewoners prettige en betaalbare woon- en werkruimten te realiseren. Zo worden twee doelen bereikt: behoud van ons eeuwenoude erfgoed en behoud van het plezier, dat mensen al honderden jaren beleven in en bij deze gebouwen.

Gerestaureerde panden worden door UMS verhuurd en in een goede staat gehouden door een klein team van ervaren medewerkers, geselecteerde aannemers en adviseurs. Eventuele winst van de vennootschap wordt conform onze statuten in nieuwe restauraties geïnvesteerd.