Doel & Geschiedenis

Stadsherstel Utrecht is in 1985 opgericht voor de restauratie en het behoud van monumenten in de stad en de provincie Utrecht. Na de Tweede Wereldoorlog was in Nederland een grote achterstand in het onderhoud van monumenten ontstaan. Oude architectuur werd toen minder gewaardeerd dan nu; in binnensteden is veel moois gesloopt. In de jaren ’80 ontstond hernieuwde interesse om te wonen of werken in historisch erfgoed. In de afgelopen drie decennia is een groot deel van de achterstand in onderhoud ingelopen door een combinatie van private en publieke investeringen. Wij investeren graag in monumenten en locaties die een nieuwe bestemming nodig hebben.

Stadsherstel Utrecht heeft een portefeuille opgebouwd van 219 woningen en 44 bedrijfsruimten in Rijks- en gemeentelijke monumenten. Bedrijfsruimten worden verhuurd tegen marktprijzen. De meeste woningen worden verhuurd in de sociale sector; voor sommige is dit niet mogelijk vanwege de hoge aankoop- en restauratiekosten. Wij spannen ons in een optimaal restauratieniveau te bereiken en tegelijkertijd voor gebruikers en bewoners prettige en betaalbare woon- en werkruimten te realiseren. Zo worden twee doelen bereikt: behoud van ons eeuwenoude erfgoed en behoud van het plezier, dat mensen al honderden jaren beleven in en bij deze gebouwen.

Gerestaureerde panden worden door Stadsherstel verhuurd en in een goede staat gehouden door een klein team van ervaren medewerkers, geselecteerde aannemers en adviseurs. Eventuele winst wordt in nieuwe restauraties en herbestemmingen geïnvesteerd.

Organisatie

Het kantoor van Stadsherstel Utrecht is gevestigd in het Doelenhuis

Doelenstraat 40
3512 XJ Utrecht

030-2312692
ums@stadsherstel-utrecht.nl

Bouwkundige Zaken

Jessica van Boxtel
Tim Louisse
Sjaak van Rijn

Verhuur

Johan Blom

Financiële administratie

Theresa Willard

Directie

Johan Blom

Raad van Commissarissen

mr. J.M. van Noort (voorzitter)
drs. A.F.R. Jochems
dr. J.J. Bos
drs. M.H.J. Blott
dhr. H. Pieters
drs. A.E.M. de Jong

Jaarverslagen

Jaarverslagen van de afgelopen jaren kunt u bij ons opvragen.